Pelastusarmeija

14.4.2014
Abdellah Taïa -African, Muslim and Gay à Oslo 2015

taia 1Abdellah Taïa
L’armée du salut 
Édition du Seuil2006, 154 s.

Vuonna 2006 julkaisi marokkolainen ja ranskaksi kirjoittava Abdellah Taïa kolmannen romaaninsa L’armée du salut. Teos on sivumäärältään suppea, vain 154 sivua taskukirjanakin, mutta se on näkemykseni mukaan suuri sisällöltään. Sisällöltään tämä teos on hyvin omaelämänkerrallinen ja siinä kirjoittaja kertoo omasta kiinnostuksestaan samaan sukupuoleen, joka on erityisesti tabu hänen islaminuskoisessa kotimaassaan.

Kirja alkaa vaatimattomasta lapsuudesta, joka vietettiin Hay Salem Sale –alueella Marokon pääkaupungin Rabatin läheisyydessä. Tässä vaatimattomassa kodissa on kolme huonetta, yksi isän käyttöön, toinen vanhemman veljen käyttöön ja kolmannessa nukkuvat äiti ja kuusi siskoa, pikkuveli ja kirjoittaja itse. Kolmannessa huoneessa siis on ahdasta ja se ei salli pakenemista vaan on kohdattava elämän tosiasiat, kuten esimerkiksi isän ja äidin rakastelun ja sitä seuraavan riitelyn äänet.

Kirjan selkeästi toinen jakso tuo yhteen kirjoittajan ja isoveljen suhteen, tai oikeasti hyvin insestisen rakkaussuhteen isoveljeen, joka ei kuitenkaan vastaan  kirjoittajan toivomalla tavalla tämän tekemiin rakkaudentunnistuksiin, ei ainakaan fyysisellä tasolla.

Tämän osan kohokohta on matka Tangeriin, jonne kirjoittaja pääsee isonveljensä ja pikkuveljensä mukana kokonaiseksi viikoksi. Kyseessä on loma, jopa muuttuu tragediaksi, sillä kaiken perustana on ollut isoveljen ihastuminen naiseen ja kirjoittajan minän mustasukkaisuuden voimaksa herääminen. Tämä puolestaan johtaa ensimmäisen voimakkaaseen seksuaalisen kokemukseen saman sukupuolen kanssa.

Kolmas osa on ehkäpä vaikuttavina, sillä siinä kirjoittaja tutustuu yliopistossa sveitsiläiseen osallistujaan ja solmii tämän kanssa hyvin eroottisen suhteen. Kun hänelle myönnetään apuraha opintojen loppuun saattamiseksi Geneven yliopistossa, niin edessä on tietenkin matka Sveitsiin, tuohon kalvinistisen protestantismin kotimaahan.

Kun aiempi rakastettu ei saavu paikalle eikä vastaa soittoihin, niin edessä on pohjois-afrikkalainen nuoren tavan omainen kohtalo – elämä kadulla, ilman mahdollisuuksia oikeaan elämään ja toimintaan. Tämä kaiken ulkopuolelle jääminen on hyvin arkipäiväistä suurimalla osalle nuoria, jota kehitysmaista tulevat Eurooppaan vuolemaan kultaa puuveitsellä.

Marokkolaisen ja eurooppalaisen eritoten kalvinistisen Sveitsin asukkaiden elämänmeno, asenteet, suhtautuminen erilaisuuteen ja eri asioihin, ovat toisistaan poikkeavia kuin yö ja päivä. Voimakas ja suurelta osaltaan äänekäskin marokkolainen ympäristö on vaihtunut hiljaiseksi siistiksi ja hyvin puritaaniseksi geneveläisyydeksi. Tämä on se valtaisa kulttuuriraja, joka eurooppalaisuuteen tulijan pitää ylittää.  Useilta ja jää tietenkin haaveksi, tämä johtaa syrjäytymiseen ja yhteiskunnan ulkopuolelle ajautumiseen.

Kirjoittaja saa kuitenkin taksikuskilta, jolle ha uskaltautuu puhumaan, vinkin Pelastusarmeijan yömajasta. Sinne hän vetäytyykin ensimmäiseksi yökseen ja saa uskomatonta kyllä, sieltä ymmärrystä ja ystävällisyyttä. Vain arvattavaksi jää montako yötä hän tuossa talossa viettää ja miten hän pääsee opintojensa ja porvarillisemman elämän alkuun.

Taïan lyhytlauseinen kirjoitustapa on hyvin esille jo teoksessa Pelastusarmeija. Se kehittyy vielä vuosien mittaan ja on todella iskevää kirjassa Le jour du Roi. Tuota iskevää sanontaa  on todella mielenkiintoista lukea kun on tottunut proutimaisiin pitkiin virkkeisiin, jopa useiden sivujen mittaisiin. Yleensäkin ranskalainen kirjallisuus panostaa ylen määrin ilmaisun tarkkuuteen ja usein sen oletetaan oleva synonyymin pitkille ja konstikkaille lauserakenteille. Niistä tulee usein nälkävuoden mittaisia.

Taïa on kohomassa suureksi kirjalliseksi suosikikseni ja juuri tyllin iskevyys ja napakkuus miellyttävät, ainakin minua.

Kirjailijan englanninkielinen haastattelu.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.