Mitä uutta Väinö Linnasta?

17.4.2014

kirjoituksia linnastaKirjoituksia Väinö Linnasta
toimittaneet Antti Arnkil ja Olli Sinivaara
Kustannusosakeyhtiö Teos
Helsinki 2006
511 sivua

Eräänlainen Väinö Linna renessanssini alkoi kun luin hänestä haastattelun perusteella tehdyn kirjan Itse asiassa kuultuna. Sitä tietysti seurasi Koottujen teosten esseet ja sitten löysin tämä teoksen uutena ja koskemattomana kylämme kirpputorilta. Kustantajan mukaan teos on sen varastoista loppuunmyyty.

On erittäin hienoa, että tällainen teos on ilmestynyt, jossa nuoret tutkijat pohtivat mahdollisimman monitasoisesti Väinö Linnaan ja hänen tuotantoaan. Itse olen erityisesti viime aikoina mieltynyt hänen esseisiinsä. Niistä löytyy todella hienoja ajatuksia ja mikä vielä tärkeämpää, niin niissä on näkökantoja yhteiskuntamme tulevaisuuteen. Oudosti on nytkyisin nähtävissä miten monet asiat, varsinkin negatiiviset Linnan oman henkilökohtaisen mieltymysten mukaan, ovat menneet hänen esittämällään tavoin.

Tämän esseekirjoituksissa tarkastellaan muiden muassa Linnan kaunokirjallisen ja esseetuotannon suhdetta. Myös artikkeleissa käsitellään Linnan ironian eri ulottuvuuksia ja Tuntemattoman sotilaan uusisänmaallista haltuunottoa ja siihen liittyviä ongelmia. Linnan naishahmot kuin myös hänen romaaniensa vähälle huomiolle jääneet henkilöhahmot saavat omat tarkasteluna. Mielenkiintoista on etenkin tarkastella Linnan kirjojen tekstien poliittisuutta nykyhetkeä vasten. Koska sekä Tuntematon sotilas että eritoten laaja Täällä Pohjantähden alla ovat historiallisia romaaneita, niin on luonnollista myös tarkastella Väinö Linnan historianfilosofiaa.

Väinö Linna on eittämättä, paitsi suuri tarinankertoja niin myös temaattisen kehittelyn mestari, jonka kirjallisen, myös esseet mukaan lukien, tuotannon eri puolet valaisevat sekä hänen tuotantonsa kokonaisuutta että myös toisiaan: muisti, historia, arkinen elämä, politiikka, filosofia, suomalaisuus, kirjoitetun ja eletyn väliset jännitteet. Pitää muistaa, että kun Linnaa arvosteltiin historian vääristelystä hänen kirjoittaessaan Kansalaissodasta, niin mm. professori Heikki Ylikangas on teoksessaan Tie Tampereelle, todennut, linnan näkemykset jopa hivenen vähätteleviksi.

Nyt julkaistun neljäntoista kirjoittajan/tutkijan tekstien lisäksi kirjassa julkaistaan ensi kertaa suomeksi Väinö Linnan ja kirjailija Lars Gustafssonin keskustelu, joka käytiin Täällä Pohjantähden alla -romaanin valmistuttua.

Kirjan tekijöiden tekstilleen antamat otsikot kuvaavat hyvin kirjan hienoa ja monipuolista sisältöä. Lienee paikallaan laittaa sisältö kokonaisuudessaan tähän blogiinkin:

– Outi Nyytäjä: Linna ja kielen itsellinen elämä
– Antti Arnkil: Tuntematon Kariluoto
-Tapani Kilpeläinen: Anteeksi, mutta onko tämä sama kirja? Tuntemattoman sotilaan englanninnoksesta
– Janna Kantola: Eräs alaviite siihen mitä Pohjantähden henkilöhahmoista on kirjoitettu
– Pauli Kettunen: Tuntematon sotilas ja kansallinen suorituskyky
– Olli Sinivaara: Pohjantähti ja tragedia
– Johanna Oksala: Pitääkö Linna polttaa
– Mikko Jakonen: Maakysymys Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla –teoksessa
– Inkeri Koskinen: Tuovi ja Ellen – luonnottomuudesta Linnalla
– Kyösti Niemelä: Linnan ironia ja ideologia
– Tommi Uschanov: Toisen tasavallan moralisti
– Pauli Pylkkö: Uko ilta
– Jarkko S. Teräsvuori: ”Teksti ilmaisi vain itsensä”
– Olli Sinivaara: Täällä Linnan lauseen alla
– Mika Pöyhönen: Huomautuksia Mollbergin Tuntemattomasta
– Lars Gustafsson: Keskustelu Tampereella (suom. Tommi Uschanov)

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.