Todellinen vaihtoehto USA:lle

3.4.2019

Sanders meeting with students at Milton High School in Milton, Vermont, 2004

Bernie Sanders
Mahdollisuuksien maa
Yhdysvaltojen vaihtoehtoinen tulevaisuus
Our Revolution: A Future to Believe In
Suomentanut Kirsimarja Tielinen
Into Kustannus, Helsinki/Riika, 2018, 433 sivua

Tämä teos on ollut todellinen yllätys ja sen menestys on häikäisevä. Siitä tulli kirjakauppa Amazonin myydyin teos samana päivänä, kun se julkaistiin marraskuussa 2017. Nyt tämä teos on myös saatavana suomeksi. Tämä on todellinen opaskirja amerikkalaiseen presidentinvaalijärjestelmään ja samalla koko yhteiskuntaa juuri sellaisena kuin se oikeasti on, eikä vain elokuvien ja muun propagandan välityksellä nähtynä.

Bernie Sanders on juutalaisista vanhemmista syntynyt New Yorkin Brooklynissa vuonna 1941. Hän on pääosan elämästään viettänyt Vermontin osavaltiossa, joka ulottuu aina New Yorkista Kanadan rajalle. Askel kerrallaan hän on noussut yhteiskunnallisen hierarkian portaita. Aloittaen kotikaupunkinsa valtuustosta, ja sitten pormestarina.

Merkittävää on, että hän on pystynyt työskentelemään ja toimimaan Yhdysvaltain tiukassa kaksipuoluejärjestelmässä sitoutumattomana. Hänellä ei siis missään vaiheessa ole ollut kummankaan mahtipuolueen suuria tukirahoja taustanaan, vaan on aina pärjännyt vähällä ja joukkovoimalla.

Viimeiset vuodet hän on ollut senaattori, joka sitoutumattomana edustanut Vermontin osavaltiota. Tätä ennen hän toimi pitkään kansalliskokouksen jäsenenä ja ainoana Vermontista valittuna. Vähän yli seitsemänkymppiseksi hän on todella kokenut hienon uran, joka on tehty ilman suurten puolueiden tukea ja kansan tahdosta.

Vuoden 2016 lopulla yhdysvallissa suoritettiin presidentinvaali- Koska Obama ei voinut enää esiintyä ehdokkaana oli demokraattien löydettävä uusi ehdokas kisaan. Republikaanit valitsivat lopulta Donald Trumpin.

Koska kirja on hyvä opas presidentiksi tulemiseen tai ainakin sinne pyrkimiseen, niin kirjassa esitetään hyvin mielenkiintoisesti se prosessi, mitä on tehtävä ennen edes ns. esivaaleihin päätymistä. Esivaaleissahan puolueet valitsevat ehdokkaansa varsinaiseen vaaliin.

Esille tulee hyvin Sandersin ohjelma, joka oikeastaan kartoittaa Yhdysvaltojen suuren ongelmat ja esittää jopa niihin ratkaisumallit. Oikeastaan koko vaalijärjestelmä on suomalaisen mielestä vinoutunut. Asukkainen pitää kirjautua äänestäjiksi ja kuten Sanders hyvin huomauttaa nuoret, syrjäytyneet, kaikkein köyhimmät ja sorretuimmat eivät yleensä edes kirjaudu vaaliluetteloihin. Onneksi meillä ovat kaikki vaalipäivän 18 täyttäneet automaattisesti äänioikeutettuja ilman mitään kirjautumista. Kunhan menevät äänestämään.

Sanders on luonnehtinut itseään demokraattiseksi sosialistiksi, joka toisaalta voidaan ymmärtää sosialidemokraatiksi. Hänen poliittisessa ohjelmassaan on mielenkiintoinen yhdistelmä taloustieteilijä Johan Maynard Keynesin  hyvinvointivaltioteoriaa, Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltin New Deal-ohjelmaa sekä Pohjoismaista sosialidemokraattista hyvinvointivaltion ohjelmaa.

Kun Bernie Sanders ilmoitti virallisesti ryhtyvänsä tavoittelemaan demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta, niin se tapahtui hänen kotikaupungissaan Vermontin Burlingtonissa 26. toukokuuta 2015. Tilaisuus pidetiin Sandersin pormestariaikana rakennuttamassa järvenrantapuistossa ja paikalla oli tuhansittain yleisö ja kaikki mahdolliset tiedotusvälineet.

Tässä tilaisuudessa puhuessaan Sanders loi vaaliohjelmansa, joka olisi toiminut koko presidentinvaalien ajan. Se koostui seuraavista asioista:

Meillä on mahdollisuus elää maassa:

a) jossa terveydenhuolto ei ole oikeus vaan jokaisen ihmisen luonnollinen oikeus

b) jossa kaikille lapsille on tarjolla laadukasta ja edullista päivähoitoa ja jossa kaikki kyvykkäät nuoret tuloihin katsomatta voivat opiskella korkeakouluissa

c) jossa kaikille seniorikansalaisille suodaan arvokas ja turvallinen vanhuus, ilman että he joutuisivat valitsemaan käyttävätkö he pienet tulonsa ruokaan vai lääkkeisiin

d) jossa jokaiselle maatamme puolustaneelle veteraanille tarjotaan laadukas terveydenhuolto, heille kuuluvat tuet ja heidän ansaitsemansa kunnioitus

e) jossa jokainen ihminen ihonväriin, uskontoon, vammaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta voi nauttia jokaiselle yhdysvaltalaiselle syntymäoikeutena suodusta yhdenvertaisuudesta.

Nämä Sandersin toiveet perustuvat hänen todella laajaan tavoitteeseen uudistaa koko valtio ja useat sen kieroutuneet ja vinoon ja kansalaisia sortamaan muuntuneet rakenteet. Jotka tulevat kirjassa myös hyvin esille:

1 Tulojen ja varallisuuden epätasa-arvoinen jakautuminen

2 Talous

3 Citizens Unit, eli poliittisen järjestelmän totaalinen vääristyminen

4 Ilmastonmuutos

5 Työpaikkoja kaikille

6 Kansainvälinen kauppapolitiikka

7 Palkkojen nostaminen

8 Tulo- ja varallisuuserojen tasoittaminen

9 Kampanjauudistus

10 Ilmastomuutoksen suunnan kääntäminen

11 Terveydenhuolto kaikille

12 Kaikkein haavoittuvimpien suojelu

13 Korkeakoulutus kaikille

14 Sota ja rauha

Koko esivaalikampanja kiertyi naiden asioiden ja toimenpiteiden ympärille. Suuri osa innostui ja juna lähti hienosti liikkeelle. Tosin vastavoimat olivat suuret ja demokraattinen puolue ei oikeastaan missään tilanteessa tukenut Sandersin toimintaa ja mahdollista voittoa.

Esivaalien kannatus oli 43% ja rouva Clintonin 55 %. Koneisto Demokraattien puolueessa toimi koko voimalla Clintonin hyväksi, joka oli periaatteessa vastoin puolueen sääntöjä kaikkien esivaaliehdokkaiden tasapuolisesta kohtelusta.

NBC Newsin ja Wall Street Journalin, molemmat todella tunnustettuja asiallisuudestaan ja puolueettomuudestaan, tehtyjen mielipidemittauksien mukaan Sanders olisi voittanut varsinaisessa vaalissa D. Trumpin 15 prosenttiyksikön erolla, kun rouva Clinton ja Trumpin eli oli vain 3 prosenttiyksikköä. Toisaalta Fox Newsin, tunnetun Trump myönteinen kanava, mukaan Saders olisi voittanut Trumpin 4 prosenttiyksiköllä ja puolestaan Clinton olisi hävinnyt 3 prosenttiyksiköllä.

Me tiedämme lopputuloksen, joka on todellinen onnettomuus Yhdysvalloille, mutta myös koko maailmalle. Sandersin omaelämäkerto on todella upea teos Yhdysvaltojen suurista ongelmista, maan poliittisesta järjestelmästä, presidentinvaalien koko kuviosta, kuin myös maa taloudesta ja suurestä vahaosaisuudesta, kun rikkaat vaan entisestään rikastuvat yhteiskunnantoimintojen avulla.

Kiitos kustantajalle hienosta kirjasta, joka tuli nopeasti suomalaisten ulottuville.  

Wrap Up

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.