Espanjan sisällissodan kulttuurihistoria VI.

11.5.2014
Kuolevan tasavallan puolesta taistelija


Juho Korhonen; Robert Capa ja sisällissodan kuvat

Korhonen edusti seminaarissa nuorta tutkijapolvea, joka oli syvällisesti aiheeseensa perehtynyt. Lisäksi hän oli luonut todella uskomattoman hienon PowerPoint-esityksen aiheestaan, josta hän oli tehnyt myös gradu-tutkielmansa. Valokuvaaja Capa oli aiheena mielenkiintoinen, sillä olen tietenkin nähnyt hänen ottamiaan valokuva, mutta sen enempää en ole ottanut tekijästä selvää. Aiemmin tuntemattomaksi jääneitä valokuvia yhdistikin nyt sama henkilö.

Esitelmän aluksi tietysti annettiin kaikki oleellinen perustieto henkilöstä ja hänen toiminnastaan, etenkin sotakuvaajana. Capa eli monipuolisen joskin lyhyehköksi jääneen elämän. Myös useita hänen ottamiaan kuvia Espanjan sisällissodasta sisältyi näihin perustietoihin, eli saimme hyvät tiedot henkilöstä jä hänen toiminnastaan varsikin Espanjan sisällissodassa.

Esitys kuitenkin tavallaan keskittyi yhteen ainoaan otokseen, josta on tullut sekä Espanjan sisällissodan että ehkä kaikkien muidenkin sotien ikoni. Kyseessä on tietenkin ”Kaatuva sotilas” alkuperäiseltä ranskanikkeliseltä julkaisunimeltään ”Mort d’un soldat républicain” (Kuolevan tasavallan puolesta taistelija).

Nuori Capa siis lähti jo elokuussa 1936 Espanjan taistelujen alettua kokemaan Espanjan sisällissodan tapahtumat tasavaltalaisten puolelle. Hän lähti tehtävään ”Vu” ja ”Regard” lehtien toimeksiannosta. Jo tuon sodan alkuvaiheissa hänestä tuli vakaumuksellinen antifasisti. Tämä vakaumus varmasti selittää paljon hänen toimintaansa valokuvaajana.

Korhonen pohti merkittäväsi juuri tuon Kaatuva sotilas-valokuvan autenttisuutta. Tämä on mielenkiintoinen seikka juuri kuvan merkittävyyden tähden. Valokuvahan otettiin, nykyisen tutkimustiedon mukaan se otettiin 5. syyskuuta ja nuori sotilas oli Frederico Borrell Garcia, joka todellakin kaatui tuona päivänä Andalusiassa. Siinä siis kaatuu nuori, valkoiseen paitaan pukeutunut tasavaltalainen sotilas francolaisten luodin iskemänä. Tapahtumapaikkana on karu ja kaukana kaikesta sijaitseva mäkinen nummi. Muutamaa päivää myöhemmin, eli 23. syys-kuuta Vu-lehti julkaisi sen ilman kommentointia. Kyseessä oli erikoisnumero, joka käsitteli Iberian niemimaalla raivoavaa sisällissotaa.

Kun Paris-Soir lehti julkaisi vuotta myöhemmin kuvan erään artikkelin yhteydessä, niin kirjoittaja Antoine de Saint Exupéry kirjoitti siihen jo huomattavasti suurimerkityksellisen otsikon: ”Le front est animé par une fusillade lointaine, incohérente et universelle”. Valokuvahistorioitsija Françoise Denoyelle on todennutkin, että tämän myöhemmän julkaisemisen jälkeen, että kuva on kohonnut Espanjan sisällissodan problematiikan ikoniseksi symboliksi.

Kuitenkin vasta 1970-luvulla alkoi pohdinta, että onko tämä valokuva Robert Capan vai hänen ystävättärensä Gerda Taron ottama? Kuka on tuo kyseinen sotilas? Onko tapahtuma lavastettu? Tämä keskustelu ei ole vieläkään päättynyt, sillä alkuperäinen negatiivi on kadonnut. Kuitenkaan se ei ole vähentänyt kuvan historiallista tai valokuvauksellista arvoa.

Keskustelu syttyi uudelle vuonna 2009 kun Katalonialainen sanomalehti El Periodico toi julki-suuteen vertailevaa aineistoa. Artikkelin mukaan kuva ei ollut otettu Cerro Murianosta, kuten Korhonen esitelmässään totesi, vaan siitä viidenkymmen kilometrin päässä Espejossa, jossa ei ollut taisteluja tuona päivänä. Eräänlaisena lisäargumenttina, jonka Korhonenkin mainitsee, Capa oli ottanut toisenkin kuvan vastaavassa maisemassa, joskin tilanne oli vai hiukan erilainen.

Korhonen tiesi korostaa, että vaikka on löydetty matkalaukullinen negatiiveja, niin ne eivät ole tuoneet mitään uutta tietoa Kaatuvan sotilaan valokuvan alkuperään tai sen mahdolliseen la-vastuksellisuuteen. Lisäksi Korhonen esitti muitakin vastaavuuksia ja mahdollisia lavastuksellisuuksia. Kuitenkin onko totta se mitä me uskomme todeksi vai joku muu josta emme ole edes tietoisia?

Mutta korostan, taitoa, jolla valokuvaaja ja historioitsija oli tehnyt esteellisesti täydellisen esityksensä, joka samalla antoi runsaasti tietoa.

Robert Capa Robert Capa

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.