Pariisissa, vaan en Pietarissa

22.2.2015
New Yorker lehden kansi  Charlie Hebdon tapahtumien jälkeen.

New Yorker lehden kansi Charlie Hebdon tapahtumien jälkeen.

Matti KILINGE
Euroopassa, Pietarissa

Otava, Helsinki, 1993
287 sivua

Nyt on kyseessä oikeastaan esiklingeläinen teos, eli kirjan ennen professori Klingen laajalti tunnettua päiväkirjamerkintöjä sarjaa, eli vuodesta 1999 alkaen. Tietenkin aihepiirit ovat hyvin samanmoiset niin tässä kuin varsinaisissa päiväkirjamerkinnöissä. Tosin pitää muistaa, että Klinge julkaisi jo vuonna 1991 melkein vastaavan laisen teoksen ”Romanus sum, kirjoituksia Euroopasta”. Kummassakin on hyvin klingeläisittäin pilkun erottama nimike, ja tätä tapaa professori on viljelyt laajasti tuotantoaan nimetessään.

Lyhyenä esittelynä ja mielen virkistyksenä mainittakoon, että professori Matti Klinge (s. 31.8.1936) on yksi maamme tuotteliaimpia ja tunnetuimpia historiantutkijoita sekä todella ahkera kulttuurikeskustelija. Myös Klingen kirjallinen tuotanto on hyvin laaja. Hän on julkaissut useita tietoteoksia ja esseekokoelmia. Klingen teoksia on käännetty monille vieraille kielille. Matti Klinge tunnetaan myös sanomalehtikolumneistaan ja hän on myös toiminut avustajana useissa tietosanakirjoissa, kuin myös toimittajana useissa merkittävissä kirjahankkeissa.

Tässä nimenomaisessa teoksessa Klinge ottaa minut puolelleen todella helposti. Heti aluksi hän siteeraa Marcel Proustin teoksen Le temps retrouvé pientä lauselmaa ”le général gît à côté du particulier”. Muuta ei tarvita, ja tämä jälkeen luen innolla kaiken lopunkin. Jos joku kerran tunnustautuu proust-faniksi, niin hän kokee minun mielessäni suuren arvonnousun.

On toki kirjassa muutakin sisältöä, eli se on jaettu kolmeen osaan: osa I Modernia pyhiinvaellusta, osa II Merkkejä ja viestejä sekä osa III Pietarissa. Oikeastaan tämä on eri aikoina tehtyjen matkojen päiväkirjakokoelma, joko välittömästi tai sitten myöhemmin kirjoitettuja. Onneksi, siis minun henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan, Klinge seikkailee tässä kirjassa etenkin Ranskassa, jossa on tavallaan minunkin henkilökohtainen henkinen kotimaani.

Tällä kertaa Eurooppa on oikeastaan lounainen Ranska eli Akvitania, josta ensimmäiseksi tulee alueen tunnettu herttuatar Eleonora (n. 1122 – 1204). Hänhän oli kaksi kertaa kuningatar, mutta aina herttuatar. Kyse on siis alueesta, jonka keskus nykyisin on Bordeaux. Alue on ollut myös kahden merkittävän filosofin Montaignen ja Montesqieun kotiseutua. Heihin keskittyy Klinge omalla hienolla tavallaan. Voin sieluni silmin nähdä ranskalisen äimistyksen, kun hän tapaa hyvää ranskaa puhuvan ja ranskan historiasta paljon enemmän kuin tavallista, tietävä suomalaisen. Tuo kohtaaminen tapahtuu kirjan sivuilla monesti ja tulee ilmi ylivertaisina tietoina ja näkemyksiä suuresta sivistyksestä ja sen vaikutuksesta koko Eurooppaan ja maailmanakin.

Näin kirjan ensimmäinen osa siis keskittyy kokonaisuudessaan Ranskaan, mutta toinen osa jo huiteleikse eri puolilla Eurooppaan, aina Tukholmasta Budapestiin ja välillä käyden milloin Gentissä, Lübeckissä, Dublinissa tai Amsterdamissa. Pääsääntöisesti matkojen kohteina ovat yliopisto tai ainakin yliopistolliset tapahtumat. Kuitenkin Klinge aina onnistuu sijoittamaan yksittäiset tilaisuudet ja tapahtumat suurempaan ja yleensä ainakin eurooppalaisen kontekstiin. Tämä luo määrättyä ja mielenkiintoista syvyyttä yksittäisille tapahtumille.

Kolmas kokonaisuus kirjassa keskittyy teemaan Pietari, joka oli juuri vaihtanut nimeään, siis pois Leningradista. Oikeastaan voi hyvin kuvata Pietaria, vaikka se lieneekin eurooppalaisin kaupunki koko laajalla Venäjällä, termillä sitä ei voi ymmärtää eli se pitäisi kokea tunteella. Itselläni ei siis ole kuin tiedollinen suhde niin Pietariin tai Venäjään, millä nimellä niitä kulloinkin on kutsuttu. En ole koskaan moisissa paikoissa vieraillut, en varmasti tule koskaan enää vierailemaankaan.

Näin Klinge on minulle eräässä mielessä rakentanut se kuvan minkä olen niin Venäjästä kuin Pietaristakin saanut. Siis sellaisen sympaattisemman ja ehkä vain tunteella ymmärrettävän kuvan.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.