Äijät soutumatkalla

6.3.2015
Kuuluisa parkkilaiva Vega, Alastalon salissa pohditaan parkkilaivan hankintaa

Juha HURME
NYLJETYT AJATUKSET
Teos, Helsinki, 1914.
487 sivua 

Jälleen kerran, kuten niin monesti aiemmin, olin yllytyshullu ja lähdin vinkistä virran mukaan. Kun suosikkibloggarini Jukka Kemppinen kertoi, niin minä tietenkin otin asiasta vaarin. Riensin siis paikalliseen pikkukirkon kirjastoon, joka oli vielä auki, ja jossa olin netistä todennut Hurmeen kirjan olevan hyllyssä. Tuossahan sen kirjasto on ihan toisella puolen tietä. Ei ollut siis matka eikä mikään mennä sinne vikkelästi. En heti löytänyt kaipaamaani, mutta osasin puhumalla kysyä, ja se löytyi uutuuksien hyllystä – hyvä niin!

Ehkä vaikutteita on teokseen saatu James Joycen Odysseuksesta? Tosin Odysseuksessa on kyse yhdestä päivästä ja tässä teoksessa on kyse kahdestakymmenestä päivästä. Bloom kulkee kävellen vain eri puolilla kotikaupunkiaan Dublinia ja nyt Juha Hurme ja kaverukset menevät noin 500 kilometriä Kustavista Hailuotoon ja veneellä soutaen. Aikaakin moiseen, taukoineen kaikkineen, kuluu 20 vuorokautta. Siinähän äijät soutavat.
nyljetyt ajatukset
Tämä muhkea teos tarjoaa avajaisiksi todellista mielen ruokaa. Lähdetään liikkeelle Kustavista, ehkä juuri tarkoituksella ja parasta mahdollista lähtöpaikkaa kuvaten. Alastalon salissa ja siihen liittyvät pari pienehköä teosta eli Kirkkomaalla ja Pitäjän pienimpiä ovat esillä. Nämä Volter Kilvet saavat noston huikean korkealle suomenkielisen ja koko suomalisen kulttuurin huipulla, sinne minne on jo aiemmin kiivennyt kyläkraatarin poika Alexis Stenval Seitsemisine veljeksineen. Mielenkiintoisesti hurme kuitenkin onnistuu avaamaan uusia näkökulmia pitäjän ihmissuhteista ja niiden merkityksestä teosten rakenteelle. Kun lisäksi hän yhdistää nämä kolme teosta yhdeksi kokonaisuudeksi.

Jo tämä mahtavan alun jälkeen olen valmis korottamaan Hurmeen Nyljetyt ehdottomasti parhaaksi kotimaiseksi kaunokirjalliseksi teokseksi sitten Pohjantähtien. Yleensä en jaksa nykykirjailijoita lukea muutamaa sivua pidemmälle, viskaan pois ja totea epämieltymykseni. Vaan nyt oli toisin.

Kirja tietysti liikehtii 20 päivän aikana lähes jokaiselle inhimillisen kulttuurin alalla. Esille tulevat jopa Matti Nykäsen melkein yli ymmärryksen käyvät sanonnat, jotka ovat muuttuneet suomalaisen kulttuurin ikivihreiksi toteamuksiksi.

Mielenkiintoisesti teos kuitenkin painottuu suomalaisuuden lisäksi jenkkikulttuuriin ja jopa sen ilmiöihin Suomessa. Tähän on näkemykseni mukaan syynä tuo uskomaton rockräminän ihannointi ja hyysääminen. Lähes koko eurooppalainen kulttuuri loistaa poissaolollaan. Tämä on eräs kirjan heikkouksista, eli olla amerikkalaisempi kuin Amerikka itse ja pyrkiä apinoimaan Amerikkaa, kuten se itse on tehnyt muiden suhteen. Olisin odottanut eurooppalaisempaa otetta. Onneksi meillä kuitenkin on Matti Klinge, joka voi matkustaa eurooppalaisessa kulttuurissa kuin kotomaan ja keroilla meille sen saavutuksista. Ja hyvä on niin!

Toinen häiritsevä tekijä tulee Vaasan jälkeisellä osuudella. Ryhdytään saarnaamaan teatterista sen kaikissa ilmentymissä. Tiedän Hurmeen olevan erinomaisesti kytköksissä teatteriin ja sen tekemiseen eri muodoissa, mutta se vaan on väsyttävää jankuttamista kokonaisen päivän ajan tai olisiko jopa kahden.

Mutta perille päästään, vähän viinaa lotraten ja sätkiä poltellen. Ihmeen hyvät keuhkot kavereilla on moisen tupakoinninkin jälkeen. Useat muut varmaan olisivat sairastuneet keuhkosyöpään jo puolesta poltetusta tupakan määrästä.

Mutta miksi kehuisin enempää? sietää lukea ja kokoa ihan itse tämä 20 päivän odysseia kahden raavaan miehen tekemänä.

Pienenä lisäyksenä voisin kertoella, että Hikatusta – hijjaj-bogissa on luettavissa seuranta matkasta ja sen edistyksestä. Esileikki on sivulla: http://hikkaj.blogspot.fi/2014/06/soutu-urkko-edessa.html  ja sitten sen jatkuu aina finaaliin asti.

One Comment

 • hikkaj 13.5.2015 at 17:58

  Ossian
  ’Teos, Helsinki, 1914.’

  Ei nyt sentään Joel Lehtosen aikoja!

  Sitä muuten hyvässä kirjassa harmittelin kun itäiset Joel ja Heikki ja Kalle jne.
  unohtuivat Juhalta tyystin pois!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.