Kirjavisa 17.3.2015

20.3.2015

Osallistuin pitkästä aikaa Demari-lehden kirjavisaan. Tässä esitykseni visaisännälle, joka kirjoittaa aina vastausten kokonaisuudesta.
Transtroemer
”Aivoverenkierron häiriö on siitä mielenkiintoinen ilmiö, että se kohtelee lähes kaikkia kohteitaan hyvin eri tavoin. Joku menettää äidinkielensä kun kolmas puhekeskus menee toimintakyvyttömäksi ja joku toinen muistinsa joku osa, puhekyky menee osittain tai jopa kokonaan, menettää liikuntakyvystään kaiken tai osan jne. Mutta usein luonto on armahtavainen, sillä vielä vanhuudessakin aivot etsivät uusia mahdollisuuksia löytää uusia reittejä vikakohdan kiertämiseksi. Näin kokemusta omaavana totean.

Nyt kyseessä olevalla ruotsalaisella psykologilla oli aivoverenkierron häiriö vuonna 1990 ja se vaikeutti hänen itseilmaisuaan puheen avulla. Joskaan se ei estänyt hänen runotuotantoaan, joka kruunattiin Nobelin kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2011.


Kyseessä on siis ruotsalainen nobelisti Tomas Tranströmer, jonka kootuissa teoksissa tuo runo Mustia maisemakortteja esiintyy, Tammen julkaiseman Keltaisen kirjaston niteessä Kootut teokset 1954 – 2004, runot on suomentanut Caj Westerberg. Teos ilmestyi vuonna 2011, ja pitää tuota runoaan sivulla 309.
Erityisen säväyttävä henkilökohtaisella tasolla on tietenkin tämän runon toinen osa:”

”Kesken elämän kuolema käy
ottamassa ihmisestä mitat. Vierailu
unohtuu, ja elämä jatkuu. Mutta puku
ommellaan hiljaisuudessa”
.

ps. 26. maaliskuuta runoilijamme jätti taakseen maallisen vaelluksenssa. Otamme osaa omaisten suruun.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.