Kirjavisa 1. 10. 2015

17.10.2015

Pitkää olen joutunut kirjaviisaassa toteamaan, että en tiedä, ei ole edes aavistusta. Siis kirjoittajasta, jolta katkelma on. Nyt kuitenkin osio oikea kohdalle. Kuten tekstissä totea, niin ei kovin suuresti kotimainen nykyproosa kiinnosta´, joskaan ei kovin ulkomainenkaan. Mutta antaa vastaukseni puhua. Tosin tuon viikon perustelupalkinto tuli osakseni. Joskaan en tiedä mitä olen voittanut!
Sostiene_Pereira
Arvoisa Visaisäntä

Vihoinkin kolahti! Olen täysin osaamaton kotoimaisen ns. kertovan kirjallisuuden tuntemisessa. Mieluimmin luen 800 sivua SAK:n historiaa kuin jonkun melkein huumoripitoisen ns. kertomakirjallisuuden 150 sivuisen teoksen. Se onneksi on vain minun omakohtainen rajoittuneisuuteni, joka näin pääsee kukoistamaan.
Ranskalaisilla on Pléiade kirjastonsa (Bibliothèque de la Pléiade), johon ei Nobelin kirjallisuuden palkinto suo pääsyä. Nämä lähes 2000 sivua laajat niteet ovat ranskankielisen kirjallisuuden huippua, mutta kyllä sinne jotkut vieraskieliset käännöksinä pääsevät. Kirjaston alkoi ilmestyvä vuonna 1931 ja jatkuu edelleenkin. Niteitä on ilmestynyt noin 700 nimikettä.
Meillä Suomessa Jarl Hellemann perusti vuonna 195 Tammen Keltaisen kirjaston, jossa ilmestyy vain maailman huippua olevaa kirjallisuutta käännettynä. Listassa on ainakin noin 30 Nobel-palkittua. Useiden teokset ovat ilmestyneet sarjassa jo ennen palkintoa.
Haettuun kirjailijaan tutustuin juuri Keltaisen kirjaston kautta, ilmestyihän Jorma Kaparin kääntämä Pieni yhdentekeviä väärinkäsityksiä vuonna 1989. Alkuteos oli ilmestynyt vähän aiemmin vuonna 1985. Tammen keltaisessa kirjasto on julkaistu jopa 5 kirjailijan teosta, joka tekee hänestä merkittävän myös suomenkielisellä alueella. Muut kustantajat ovat julkaisseet kaksi hänen teostaan.
Nyt käsillä olevan teoksen italiankielinen perusta Sostiene Pereira julkaistiin vuonna 1994 ja jo 1996 se julkaistiin suomeksi Liisa Ryömän taidokkaan suomennoksen nimellä Kertoo Pereira.
Italialainen Antonio Tabucchi toimi portugalin kielen ja kirjallisuuden dosentti Sienan yliopistossa. Hän oli portugalilaisen kirjailijan ja runoilijan Fernando Pessoan kääntäjä ja spesialisti. Hän jopa kirjoitti portugaliksi. Nyt kyseessä oleva teos filmattiin jo teoksen ilmestymistä seuraavana vuonna eli 1995. Elokuvan ohjasi Roberto Faenza ja keskeisissa rooleissa olivat Pereirana Marcello Mastroianni ja tohtori Cardosona Daniel Auteuil.
Teos Sostiene Pereira niitti tekijälleen mainetta ja kunniaa sekä sai lukuisia kirjallisia palkintoja mm. Super Campiello, Scanno palminto, Jean Monnet palkinto Eurooppalaiselle kirjallisuudelle jne. Eli se on minunkin mielestäni hyvää kirjallisuutta.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.