Montako heitä nyt onkaan?

29.11.2015
Kirjan kirjoittaja Valérie Trierweiler, numero2.

Kirjan kirjoittaja Valérie Trierweiler, numero2.

Valérie Trierweiler
Merci pour ce moment
Les Arènes 2014
319 sivua

Parhaillaan media ja julkisuus käyvät keskustelua valtiovarainministeri A. Stubbin valehtelusta eduskunnalle menneen torstain kyselytunnilla. Oikeastaan lähelle samaa ongelmaa porautuu ranskatar Trierweiler kirjassaan, joka ilmestyi menneenä vuotena ja saavutti menestystä.
Jos uskomme ranskankielistä Wikipediaa, ja miksi emme uskoisi, niin kirja teki yhdessä humauksessa kirjoittajastaan miljonäärin. Tähän vaaditaan vain kolme tekijää, kuten varmaan ministeri Stubb asian sanoisi. Ensimmäinen on tietenkin laaja kielialue, jossa on riittävästi halukkaita kirjan ostajia. Toinen on 600.000 kappaleen myynti, joka on huikea. Kolmanneksi tulee riittävän polttava aihe, joka kiinnostaa suuren kielialueen ihmisiä. Nämä kaikki kolme ”punktia” täyttyvät tämän kirjan osalta.

Tarkasteltavan kirjan tarina on hyvin yksinkertainen.

Otetaan nuori vaatimattomista oloista oleva nainen ja annetaan hänelle koulutus ja tehtävä poliittisena toimittajan arvostetussa viikkolehdessä. Sitten tulee mies, todella hyvin koulutettu ja ylempää keskiluokkaa oleva ja sitten sosialisti.

Mies on avoliitossa neljän lapsensa äidin kanssa. Naisella on menossa toinen avioliitto, josta hänellä on kolme poikaa.

Ségoléne Royale, numero 1.

Ségoléne Royale, numero 1.

Toimittaja ja poliitikko tapaavat työnsä merkeissä hyvin usein, vaan ei mitään se isompaa tapahdu. Sitten tulee poliitikon vaimon suuri projekti, hän on lähes tulla valituksi maansa presidentiksi, pääsee toiselle kierrokselle ja saa äänistä 46,94 prosenttia. Mutta samalla kariutuu entinen avoliitto ja toimittaja ottaa avokumppanikseen tämän entisen presidenttiehdokkaan avomiehen. Viiden vuoden jälkeen mies pyrkii presidentiksi, ja avovaimo tukee miestään, jota niin hirveästi rakastaa. Mies tulee valituksi ja saa 51,64 prosenttia äänistä ja vastassa on istuva presidentti.

Kuluu vähän yli puolitoista vuotta ja avomies paljastuu rikkuriksi, sillä hänellä on suhde nuoren näyttelijän kanssa, siis naispuolisen ja tätä suhdetta on jo jatkunut kaksi vuotta, siis jo ennen valintaa pressaksi. Maan ”ensimmäinen nainen” tiedostaa asian ja alkaa vaikeudet. Lopulta ”ensimmäisen naisen” hommat päättyvät pressan kämpällä ja hän saa potkut. Samana vuonna tämä rikkinäisen sydämen omaava nainen kirjoittaa tämän nyt käsittelyssä olevan kirjan. Kova homma ja kun kärsii vielä eron tuomista terveydellisistä ongelmista.

Kirjoittaako todellakin muutamassa kuukaudessa koko kirjan, vai onko hänellä apunaan toimittajakavereita. Sitä ei kerrota mutta tilin tekee entinen ”ensimmäinen nainen”, joka muuten oli pressan virallisesti toinen ja edelsi sitä kolmatta.

Julie Gayet, numero 3

Julie Gayet, numero 3

Miten tämä kaikki Ranskan presidentti Hollandea koskeva yhdistyy Suomen omaan Stubeloon? Subelon viimeisimmät, mutta myös aiemmatkin ylimielisyyden ja kaiken tietävyyden ominaisuudet löytyvät myös Hollandesta. Näin ainakin ”ex-ensimmäisen naisen” antaman kuvan mukaan. Tosin en ymmärrä kirjoittajaakaan ja hänen sokeuttaan ns. rakastamansa miehen suhteen. Jos itse menee noin helposti suhteeseen toisen naisen miehen kanssa, niin on täysin varmaa, että tulee muitakin, jotka haluavat suhteeseen tuon miehen kanssa. Ja varmasti kaverilla on ollut useita irrallisia suhteita ennen suurta rakkauttaan ”ensimmäiseen naiseen”. Itse en lainkaan ymmärrä jatkuva ”ensimmäinen nainen” tittelin käyttö. Se vaan on niin amerikkalainen tapa käsitellä asiaa.

Kokonaisuuden kirja on hyvin kirjotettu ja todennäköisesti se osuu ja upottaa, siis François Hollanden aikeet päästä toiselle kaudelle. Joskin saattaa olla vastassa entinen kisakumppani Pikku Nikke, joka on samalla tavallan naissuhteissaan. Onko muuten sekoilu jotenkin kytköksissä miesten kokoon ? Sillä Fransu ja Nikke ovat melkoisen vähämittaisia kavereita, noin normi mieheen verrattuna. Ja onko kyseessä todellinen valtioden päämiesten yleinen ongelma, siis pätkien ? Onhan meilläkin ja naapurissa Vladimir ?

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.