Viikon 54 kirjavisa

8.11.2019

Arvoisa Visaisäntä,

vihdoinkin hivenen helpompi tehtävä. Viimeaikaiset ovat olleet aivan liian vaikeita tällaiselle medievistille.

Oikeastaan jotkut pitävät keskiaikaan jo kirjailijan aikana päättyneenä ja menneenä. Itse kuitenkin luen pienen minäni ryhmää, joka puhuu vielä keskiajan kirjailijoista, jotka ovat aukaisemassa uuden ja ihmeellisen portteja. Varsinkin kyseessä on Britannia ei mikään Italian.

Ehkä arvoisa Visaisäntä ottaa kantaa, kun valitsee juuri tämän kirjailijan, joka melkoisen innostuneesti oli viemässä Britannia kohden oikeata Eurooppaa ja eurooppalaista kulttuuria.

Kyseessä on teos nimeltä Edward II, ja sen kirjoittaja on eittämättä Christopher Marlowe 1564 – 1593, joka kirjoitti teoksen noin vuonna 1592 ja sen ovat Jarmo Haapanen ja Lasse Kekki luoneet suomeksi, ja se ilmestyi 2004. Siis ei ihan heti alkuperäisen ilmestymisen jälkeen.

Kirjailijamme kuoli hyvin nuorena, mutta on arvostettu ja hänen tästäkin Edward II teoksestaan on tehty esim. melkoisen onnistunut elokuvatulkinta. Ja kukaan ei osaa varmuudella sanota, että se suuri ja jättiläismäinen William Shakespeare olisi ollut oikea henkilö tai että joku ryhmä kirjailijoita kirjoitta tuolla nimimerkillä tai tuon henkilön nimissä teoksensa. Marlowe oli oikea ja yksi ainut henkilö ja kirjoitti teksti, joka vieläkin elää ja voi hyvin.

Ja miten lehdessä kirjoitettiin:

”Vihdoinkin hivenen helpompi tehtävä – viimeaikaiset ovat olleet aivan liian vaikeita tällaiselle medievistille”, huokaiseeOssi Lehtiö, ja pakottaa visaukon tarkistamaan, mikä hän on oikein miehiään: medievisti on siis keskiajan tutkija, tietenkin!

”Ehkä arvoisa Visaisäntä ottaa kantaa, kun valitsee juuri tämän kirjailijan, joka melkoisen innostuneesti oli viemässä Britannia kohden oikeata Eurooppaa ja eurooppalaista kulttuuria. – – –

Kirjailijamme kuoli hyvin nuorena, mutta on arvostettu ja hänen tästäkin Edward II teoksestaan on tehty esimerkiksi melkoisen onnistunut elokuvatulkinta. Ja kukaan ei osaa varmuudella sanoa, että se jättiläismäinen William Shakespeare olisi ollut todellinen henkilö vai kirjoittiko joku kirjailijaryhmä tuolla nimimerkillä tai tuon henkilön nimissä teoksensa. Marlowe oli oikea ja yksi ainut henkilö ja kirjoitti tekstiä, joka vieläkin elää ja voi hyvin.”

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.