Kirjavisa viikko 3/2020

21.1.2020

Arvoisa Visaisäntä,

Olin jo unohtamaisillani koko visan, kun eläkeläiselle on niin kiireistä elämässä, mutta sitten YLEn Areena aiheutti herätyksen todellisuuteen. Siellä oli dokumentti niin kirjailijasta, jota me emme tunne, kuten myös hänen kirjastaan tehdyn televisiosarjan tekemisestä. Pitää vain todeta, että Visaisäntä seuraa todella tarkasti aikaa ja toimii hienosti yhteen YLEn kanssa.

Teos on ensimmäinen nide Napoli-tetralogiaa. L’amica geniale eli suomeksi Loistava ystäväni jakautuu kahteen osaa eli lapsuuteen ja teini-ikään, ja se on lahden tytön Lenùn ja Raffaellan kasvutarina melko rähjäisessä Napolin lähistön asuma-alueella. Kirja on saavuttanut valtavan menestyksen, kuten koko neljän kirjan kokonaisuuskin. Oikeastaan menestys on lähtöisin Yhdysvalloista ja sielläkin pääsääntöisesti New Yorkin kirjallisen älymystön keskuudesta. Mutta muu maailma ja jopa Italia ivat seuranneet perässä.

Italiaksi Loistava ystäväni ilmestyi vuonna 2011 ja seuraavina vuosina kolme seuraavaa. Ehkäpä kustantaja on ollut hivenen liian amerikankielinen ja siksi kirjan nimi ei vastaa aivan alkuperäistä, sillä paremmin se voisi olla Älykäs ystäväni tai Ihmeellinen ystäväni. Loistava tuo esille enemmän sellaista elämää, jota ns. suihkuseurapiirit elävät ja siinä on kimallusta ja loistoa. Kirjan elämässä sitä ei ole, vaan on älyä ja kykyä selviytyä omaehtoisesti ja erinomaisesti.

Loistava ystäväni-teoksen on suomentanut Helinä Kangas, joka on tehtävässään onnistunut mallikkaasti. Tetralogian muut osat ovat Storia del nuovo cognome eli uusi sukunimi, Storia di chi fugge e di chi resta eli tarina niistä, jotka lähtevät ja jotka jäävät sekä Storia della bambina perduta eli Kadotetun lapsen tarina.

Loistava ystäväni-teoksen pohjalta HBO ja RAI ovat tehneet siis kahdeksan osaa käsittävän tv-sarjan, joka esitettiin Italiassa 27 marraskuuta 2018 ja Ranskassa 12. joulukuuta samana vuonna. France culture-radiokanava on esittänut sen luoeetuna versiona.

Ai niin, tekijästä hiukan, sillä hän haluaa pysyä visusti tuntemattomuuden kaavussa ja haluaa antaa kirjojen puhua puolesta. Hän kirjoittaa nimellä Elena Ferrante, joskaan emme tiedä onko kirjoittaja nainen vai mies. Molempia sukupuolia on tekijäksi arvioitu, mutta annetaan tekijän nauttia tuntemattomuudestaan.

No Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.